ΑΣΤΡΟΒΡΑΔΙΑ - ΑΣΤΡΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά – αστροπαρατήρηση, το Σαββατόβραδο 30  Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων και στο προαύλιο του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, παρουσία πλήθος κόσμου, κυρίως μαθητών όλων των σχολείων της πόλης. Δείτε το πρόγραμμα σε αφίσα και το πρόγραμμα στο youTube.
 
Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου κ. Πέτρος Πιτσιάκκας (βίντεο), ενώ χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, πρωτοπρεσβύτερος  π. Θωμάς Βαμβίνης, ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Σταυρόπουλος, ο συλλέκτης κ. Φώτης Μόσχος (βίντεο) και τέλος, από τον αστρονομικό σύλλογο «Ωρίων» Πάτρας ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, επίκουρος καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Πάτρας κ. Βασίλης Ζαφειρόπουλος (βίντεο) (φωτογραφίες όλων εδώ, και φωτογραφίες έκθεσης).

Στη συνέχεια ο συντονιστής του περιβαλλοντικού προγράμματος «στους γαλαξίες και στις απέραντες τις ξαστεριές» που αναπτύσσεται στο σχολείο, κ. Αργύρης Δρίβας, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του προγράμματος, απένειμε αναμνηστικό στη μαθήτρια Δήμητρα Παπαευθυμίου (βίντεο), η οποία προκρίθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό αστρονομίας Γυμνασίων και τέλος, παρουσίασε το θέμα «υπολογισμός της ημερομηνίας του Πάσχα» (παρουσίαση και κείμενο) (βίντεο και φωτογραφίες).
Διαβάστε επίσης μια πιο εμπεριστατωμένη μελέτη για το ίδιο θέμα από τον σύμβουλο μαθηματικών κ. Δημήτριο Μπουνάκη (DMpoynakisPasxa).

Κατόπιν οι μαθητές του προγράμματος παρουσίασαν τους αστερισμούς του Μαρτίου και τους μύθους τους, καθώς και τους πλανήτες Δία και Κρόνο, που είναι ορατοί αυτόν το μήνα στον νυχτερινό ουρανό, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Παιδιά, μπράβο! (παρουσίαση και κείμενο ουρανός άνοιξης) (βίντεο και φωτογραφίες)

Δείτε ακόμα τα δύο βιντεάκια για το γνωστό Σύμπαν και την αποστολή Cassini στον Κρόνο που προβλήθηκαν.

Στις 8 το βράδυ ξεκίνησε με προβλήματα, λόγω νεφοκάλυψης, η αστροπαρατήρηση. Με το πέρασμα της ώρας ο ουρανός καθάρισε και λίγο μετά τις 9 οι συνθήκες παρατήρησης ήταν ιδανικές. Έτσι, μέχρι τις 10:30 ο πρόεδρος του «Ωρίωνα» κ. Ανδρέας Παπαλάμπρου και το μέλος του κ. Θεόφιλος Στεργίου, συνεπικουρούμενοι από τη Νάντια, τον Γιάννη και τον κ. Ζαφειρόπουλο, παρουσίασαν με τα τηλεσκόπιά τους θαυμάσια ουράνια αντικείμενα στους λίγους φανατικούς που είχαν την υπομονή να περιμένουν: Τον πλανήτη Δία, το μεγάλο νεφέλωμα του Ωρίωνα, την Πούλια, τους γαλαξίες Μ81 και Μ82 στη Μεγάλη Άρκτο, την τριάδα γαλαξιών στο Λέοντα, το σμήνος Φάτνη στον Καρκίνο και πολλά άλλα.

O Ανδρέας ανέβασε βίντεο από την αστροπαρατήρηση.

Και όλα αυτά υπό τους ήχους τραγουδιών για τα άστρα και το φεγγάρι (τραγούδια και φωτογραφίες)
Ευχαριστούμε τα μέλη του «Ωρίωνα», τον κ. Μόσχο, το δήμο Ναυπακτίας, για τα ταμπλό της έκθεσης και όλους όσους τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.

Έγραψαν για την εκδήλωση οι τοπικές εφημερίδες " Ναυπακτία ",  " Εμπρός ", καθώς επίσης το ενημερωτικό site " e-nafpaktia ". Τέλος, ανάρτηση έγινε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.
Τους ευχαριστούμε πολύ.

Επίσης, ευχαριστούμε για τα video τον κ. Νάσο Παπαευθυμίου και για τις φωτογραφίες την κα. Ζωή Δενδραμή (δείτε εδώ και άλλες φωτογραφίες) και το μαθητή Γιώργο Κακογιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου